УПУТСТВО: Садржај блога омогућује да се отворе спискови овде објављених радова и то по књижевним врстама. У садржају је и листа по азбучном реду свега што је на овом блогу објављено. На десктопу и таблету садржај је са десне стране (зове се Странице или Pages), а на таблету је то одмах изнад заглавља блога.

21 July 2023

Гори лила уочи Илина 2023

 



Гори лила уочи Илина 2023

XXII међународни књижевни сабор у Пелагићеву


Ево новог путешејствија, овога пута од преко 1.700 километара. Одох у Пелагићево, а кад госпа и ја већ, по овој врућинчини, препливасмо Дрину, ајмо и до пријатељице из Додиковог Александровца, поврх Бања Луке, отуда до Високог и Семира Османагића пирамида, па уз Пирамиду Сунца на њен врх, па испод ње, у Долини пирамида,  ходницима старим ко зна колико хиљада година, које Семир и пријатељи од песка ослободише, бауљај са шлемом на глави према коморама подно Пирамиде Сунца, а кад се унутра на плус 10 добро посмрзавасмо, запутисмо се по жеженом сунцу (на 39 степени), до престоног двора Иве од Семберије, посетисмо у Дворовима и Бијељини брата и сестру, децу мојих тетака, исписмо испред Павловића ћуприје пиће и напунисмо трбух у друштву са пријатељима из Бијељине, сачекасмо да се напољу истутњи орканска олуја која је у Београду и Загребу у међувремену пообарала кранове, па за њом каскајући, кренусмо пут Кузмина, успут возећи слалом између попадалих стабала, провукосмо се по мраку кроз царину (пасоше нам проверавали на свећу), на првој пумпи коју видесмо да у њој шкиљи светло, бензин на курблу наточисмо, па јурећи даље за олујом, уз непрестан лајт-шоу из облака, стигосмо до Београда, наврх Бањице, где све „троле“ стајаше, јер им је преко жица пало стабло, а побратими се тог стабла извалише по свим паркинзима око зграда, проверавајући кроз сломљене шофершајбне и улубљене каросерије аутомобила шта је унутра…

Пелагићево се до скора звало Горње Жабаре. Родно је место Васе Пелагића, народног учитеља, борца за народну правду, просветитеља, родољуба и свега оног што човека чини човеком. Не знам има ли са ових простора писмених (па и неписмених), који нису чули за Васину књигу (или Васову?) која се штампа под именом „Пелагићев народни учитељ“. Ако нисте знали (а нисам ни ја до скора), „Пелагићев народни учитељ“ је најштампанија и најчитанија књига код нас од XIX века на овамо! Неки тврде да је штампана у више примерака од саме Библије и да је кудикамо читанија од ње (у ово последње не сумњам)! Чак и ја знам за њу, од малена. Кад год је мами требао неки савет по питању здравља или медицине, отварала је „Народног учитеља“ и знање упијала. Не једном ме је моралу и људским врлинама из ње учила.

Сваке године, од 15. јула до 2. августа, кад се слави Илиндан (а у мом крају туку громови и олуја заспе вашаришта – тај дан обавезно, никад не промаши!), одржавају се у Пелагићеву народне свечаности, под именом „Гори лила уочи Илина“. Ове године Свечаности су отворене седамнаестим међународним књижевним сабором „Гори лила уочи Илина 2023“. Књижевници са свих страна, овдашњи и белосветски, дођоше у Пелагићево и своје радове у свечаној сали Дома културе читаше, како оне штампане у зборнику „Гори лила уочи Илина 2023“, тако и друге, по срцу и инспирацији. Прочитах и ја одломчић из свог есеја „О родитељству балканском“, који се, интегралан, нађе у овој илинданској књизи. Добих и захвалницу од организатора што подржах ову блиставу манифестацију. Њу је, иначе, осмислио пре много година, до дана данашњег је организује и спонзоре који ће све ово (и после овог😊) да плате хвата, такође један просветитељ, оснивач КУД „Васо Пелагић“, педагог и песник, Пајо Бркић, горостас од човека! После свечаности, заложисмо се за богатом трпезом парохијског дома цркве „Светог пророка Илије“, а богме и запевасмо, али само духовне песме.

Прилажем, чисто да вас заголицам, поменути одломчић из есеја „О родитељству балканском“.

Мој тата се увек бојао старости, да ће га деца заборавити. Срећом по њега деца га нису оставила самог. Иако је, барем мене који сам живео у Београду, у страху од таквог краја, почесто, као да прича сам са собом, опомињао речима Качаника, некадашњег начелника Народне банке у Крушевцу, који је сваком ко га пита како су му деца, одговарао: „Добро су. Ретко долазе, а још брже одлазе.“

Интегралну верзију есеја прочитајте на следећој адреси:

https://branimirperic.blogspot.com/2023/02/j-9999.html

Текст може бити преузет и објављен у деловим или целини и то искључиво уз поштовање следећих услова: (1) да се наведе пуно име и презиме аутора и постави линк nа почетну страницу овог сајта (2) да се не врше никакве измене преузетог текста и (3) да се преузимање и објављивање не врши у комерцијалне сврхе. Преузимање, копирање и објављивање овог текста супротно наведеним условима представља кршење ауторских права.


ОРИ

О родитељству балканском

 



О родитељству балканском


Jедна моја Фејсбук пријатељица послала ми је линк на причу исписану руком списатељице Зорице Вучелић, која за себе каже да није писац, а пише боље од 99,99% оних који се сматрају и које сматрају у нас (а и мимо нас) писцима. Једина јој је мана што пише црно. Добро је да то није хорор (мада, скоро и да јесте, судећи како притиска душу, како се човек осећа после њених текстова). Да пише хорор својим би умећем била боља од оног проклетника, Стивена Кинга, који већ толике године никако зло из себе да истисне (а очигледно ни Зорица – зато и ради на поправци људске психе; они којима је душа рањена најбоље разумеју туђу муку, а из другога избацити нечисте силе, много је лакше него из себе, макар то била и само горчина).

Знам ову причу, одговорио сам пријатељици. Читао сам је раније. Мој тата се увек бојао старости какву је Зорица описала. Срећом по њега деца га нису оставила самог као Зоричиног деда Станка његова. Иако је, барем мене, који сам живео у Београду, у страху од таквог деда Станковог краја, почесто, као да прича сам са собом, опомињао речима Качаника, некадашњег начелника Народне банке у Крушевцу, који је сваком ко га пита како су му деца, одговарао: „Добро су. Ретко долазе, а још брже одлазе.“

Погрешно је да родитељи рачунају на своју децу. Извели су их на пут, завршили су школе, крај, нема више. Време је сад да се брину једно о другом. Поново су без терета родитељства. Душа им је једнако млада као кад су се узели; упркос годинама бриге је нису постариле. Поново имају једно друго. А пошто су поново младенци, као младенци нек се и осећају, као младенци нека живе, као младенци нек се изнова окрену сами себи, само себи.

Родитељи погрешно мисле (код нас) да деца имају обавезу према њима. Љубав се не купује. Не купује се захвалност за оно што си им пружио. Љубав родитеља према деци је једина љубав која се сипа. Изливено млеко љубави се не враћа у бокал. Или као што једном неко мудар рече: љубав родитеља према деци је љубав унапред, а не уназад, даје се да би је деца пренела својој деци, а не да  би је вратила назад родитељима.

Родитељи су довољни сами себи, довољни су једно другом. Ако једно оде, друго треба да нађе другог друга с којим ће да другује и живот дели. Не могу деца да живе за тебе. Ниси родила робове. Ако тако нешто као родитељ очекујеш, онда сте унесрећени и ти и деца. Пусти птиче да одлети из гнезда једном за свагда, не очекуј да ће се икада вратити па ни свратити у гнездо. То је здраво размишљање.

Ова Зоричина прича је срцепарајућа само ако се гледа из патријархалне, искривљене, накарадне, балканске перспективе. Иако о Американцима и њиховом односу према свему не мислим много лепо, њихов однос деце према родитељима (и обрнуто) много је здравији. Американци су усредсређени на то да децу што пре оспособе за самосталан живот, а онда се преселе на Флориду и мисле само на себе (карикирам, наравно).

Неко ће на ово рећи да је то материјалистички поглед на живот кога је скројио сурови капитализам. Можда јесте, али нећемо ваљда да се враћамо у родовску заједницу кад су младе родитељи без њихове сагласности женили гледајући само на материјалну страну њиховог будућег живота (ето и ту материјализма!), а ови имали обавезу до смрти родитеља да живе са њима и да се брину о њима. Додуше, имало је то и позитивну страну – није се растакала имовина у сулудим деобама и завадама браће после смрти родитеља, јер све је остајало у задрузи, једини је наследник била задруга, све у њој је остајало наше.

Да ли су себичнија деца или родитељи који сматрају да је обавеза деце да се брину о њима, ту нема дилеме. И деца и родитељи у том односу полазе од себе. Деца желе да су слободна, неспутана, да их не вуку родитељске тешке негве од којих не могу да макну, јер негве временом неминовно претежу над љубављу, претежу чак и над обзирима које деца осећају према родитељима. С друге стране родитељи су са годинама све више уплашени да им се неће наћи нико ако им се нешто деси (ако сломе руку, ногу, разболе се, удари их кап...). И деца и родитељи наступају са позиције борбе за опстанак. Једино што је код родитеља себичност (а тиме у очима деце и злоћа) обрнуто пропорционална њиховим годинама. Што су старији то су озлојеђенији и себично захтевнији да су деца што чешће, а најбоље је стално уз њих, али да се њихов животни простор не мења (у највећем броју случајева је тако). Мада се та особина манифестује и код деце, само обрнуто: што су родитељи старији, деца осећају већи порив да им се родитељи скину с врата, осећају порив за бекством. Мало је, или нимало разума у тим односима, све се своди на сурови нагон за одржањем, круг се затвара: постајемо поново анимална бића.

На све ово што сам рекао неко ће се супротставити лепим, чак дирљивим примером из живота, како није увек и код сваког тако. Изузеци не руше правило, изузеци су само изузеци. Правила су заснована на статистичким просецима, а статистика зна да буде неумољиво окрутна и тужна. Покушајима да се цветовима пене, које просипају ретки таласи среће сакрију хриди наших балканских погледа, само се замагљују ствари. Бол и патња коју наше васпитање наслеђено од предака дуби у нама, тиме се не покрива. Приказом појединачних срећа само се наноси додатна бол и окрутно повређује онај просек наше деце и наших родитеља који су жртве „балканске љубави“. Лепо би било да нас све запљускују само таласи среће, али нам погледи морају бити здравији за њих, морамо пре тога обрусити хриди наслеђа да би се таласи среће једнако према свима простирали. Обала треба да сјаји и кад не очекује да је таласи купају. Рачићи радости треба да трчкарају по њој и кад нису оптерећени мишљу да ли ће их балкански талас разбити о хриди, укопати у песак, или ће им за собом оставити на обали храну животне радости кад се повуче. Срећа је у нама и само од нас зависи каквим ћемо очима око себе гледати. Ка томе треба усмеравати животне таласе – да покрену унутрашња мора сама да шире таласе радости. Лако је ветру да то ради по површини.

Код нас су родитељи спремни да се жртвују за своју децу (и жртвују се) и кад она више нису деца, већ имају своју децу. Узајамни здрав однос разумно је да постоји, само је питање до које границе се сматра „здравим“. Ако пређе у узурпацију и злоупотребу родитеља од стране деце, ако дете не помишља да је родитељу потребна једнака брига, можда и већа него што је потребна његовом детету, онда то „здравље“ више није „здраво“. Сваки родитељ осећа срећу да је са својим унучетом. Према унучету се у старијим данима чак осећа већа приврженост него према брачном другу, не ретко и према рођеном детету. Искоришћавање те љубави пут је ка злоупотреби родитеља. С друге стране, потреба и срећа коју осећају родитељи према унуцима и приврженост према њима не сме да иде дотле да постане „смарање“ младих родитеља и мешање у њихово васпитање сопствене деце, ма колико бака и дека сматрали да њихова деца погрешно васпитавају своју децу (а већина сматра, то је чињеница). И ту су Американци (и развијеније земље Запада) у предности са својим киндергартенима и организованим превозом за ђаке, између осталог. Али, то је већ нешто што задире у домен поређења богатства две земље. Мада се корени разлике БДП-а и просечне зараде могу тражити и у балканском наслеђу које нам једнако и на том плану везује хтења у кучине.

Докле треба да иде пропагирање балканске мантре „да деца треба да се брину о својим родитељима“? До уништавања сопственог живота? До разарања бракова? До унесрећивања најмање две породице (деце и родитеља), као и свих оних који су за њих непосредно или посредно везани докле су везани (пријатељи, родбина...)? Тешка је то прича. Њу не разумеју деца чији су родитељи још увек млади, као ни родитељи чија деца нису још одлетела из гнезда те живот није угрожен ни једнима ни другима због тога (још). Може твој брачни друг да те воли не знам колико, али ако га занемариш, ако децу своју занемариш, ако занемариш своју кућу да би бринуо о родитељу... не знам колико ће искрености у љубави занемареног брачног друга остати. На жалост, ми смо једно од најсиромашнијих друштава овог дела света. У богатијим земљама у којима постоје социјалне установе достојне човека, у којима оне могу да се плате, у којима се не гаји култ родитељства као код нас, већ свесност да родитељи треба да буду са својим вршњацима (јер непобитна је чињеница да су са вршњацима најсрећнији), у тим земљама такви проблеми не постоје, односно нису толико изражени као код нас. Њихова деца се другачије васпитавају, што се нама, са наше балканске тачке гледишта, чини нехумано. Прихватити њихов начин не значи да треба погазити све наше вредности, само је питање до којег нивоа треба остати у бусији патријархалности, односно колико се патријархалности можемо ослободити а да останемо са најбољим од онога што нас чини оним што смо у позитивном смислу? Нека мера мора да постоји, без даљњег.

Кад су у питању балкански односи деце према родитељима (и обрнуто), брига није део љубави према њима, већ део усађеног такотребања, које је имало оправдања док се чувало јединство заједнице. Данас, кад родовске заједнице нема, брак се све чешће претвара у дан-два весељем обележено узимање и пар месеци слатке опијености након тога (која најчешће траје до првих младенаца). После полизаног меда следи развод, или мање или више горак суживот и године патње. Брига према родитељима се извитоперава, уместо љубави постаје тешко бреме. Деца, чак и она која нису у брачној заједници, већ из овог или оног разлога самују, ни сама са собом данас не могу да изађу на крај, а камо ли са родитељима који им дахћу за вратом. Одрасло дете то углавном неће признати, чак ни да га деру; признаће тек кад му прекипи и забезекне комшилук, или се на канабету, у лежећем положају, исплаче и оголи.

Љубав родитеља према деци и деце према родитељима у годинама кад су деца одрасла, кад су створили сопствене породице, кад живе свој живот, кад су сама постала родитељ, не претвара се код свих родитеља у патњу. Родитељска љубав је само онда патња ако је родитељ осећа као неузвраћену, ако иде дотле у својој супротности, занемаривању и безосећајности да најрођенији род твој не нађе за сходно ни телефоном да те позове, ако немаш прилике своје унуче да привијеш на груди макар кад му је рођендан, да се играш са њиме, да му се радујеш… патња је ако те род твој третира као пса, или те заобилази као кужног… Помислите, колико је у нас старих који се тако не осећају? Све је то зато, поновићу се, што смо на овим просторима васпитавани да деца имају обавезу према родитељима по цену своје среће и среће своје породице а не из љубави, а родитељ да до смрти сматра, зато што је дете родио, исхранио га, одшколовао, да је дете дужно да има обавезу према њему по цену запостављања сопственог живота. То васпитање је оно које нас убија, које нас чини несрећним у старости, а нашој деци намеће до краја живота грижу савести, или их претвара у безосећајнике, не би ли сачували себе и своју породицу. Променимо ли погледе, поставимо ли се хуманије, заменимо ли обавезу са обзирношћу, одбојност са саосећањем, бићемо и једни и други срећнији. Родитељу је довољно да ти чује глас, а уз нове технологије и да те види кад прича са тобом, и макар за један од распуста да загрли унуче; а и то унуче да је васпитавано да се само сети бабе, деде, да их само позове, а не да чека да га родитељ на љубав подсећа. Ако тако поступамо сви, онда ће све мање бити старих Качаника који ће на питање „како су ти деца“ одговарати: „Ма добро су. Ретко долазе а још брже одлазе!“

 

KRAJ

 © 2022 Бранимир Перић

Текст може бити преузет и објављен у деловим или целини и то искључиво уз поштовање следећих услова: (1) уз навођење пуног имена и презимена аутора и постављање линка са почетне странице овог сајта, (2) без измена преузетог текста и (3) под условом да се преузимање и објављивање не врши у комерцијалне сврхе. Преузимање, копирање и објављивање овог текста супротно наведеним условима представља кршење ауторских права.

Есеј "О родитељству балканском" објављен је у књизи "Гори лила уочи Илина", зборнику радова са XVII међународног књижевног сабора 2023. у Пелагићеву. Издавач: Културно просветно друштво "Васо Пелагић", Пелагићево, 2023, стр. 22-27.




06 July 2023

Три афоризма

 




Нападоше ме неки знатижељници, "кам ги ти афоризми на којима ти афористичари захвалише и у књигу те своју убацише"? "Еве ги", а ево и како изгледа та захвалница као и корице “Зборника афоризама IV” са манифестације „Дани сатире – Павле Тончић“ у којима су штампани. Почаствован сам. Посебно годи сазнање да су и доказаним афористичарима у њега уврстили такође три, највише четири афоризма. Зашто је баш ова моја три жири Манифестације одабрао, а не неке друге, ствар је укуса и уређивачке политике Зборника. Хвала им свакако. Довољна ми је награда то што су ме као афористичког голуждравка уопште примили у свој часни круг.


1.       Јуче сам желео сутра, а данас бих све дао за јуче.

2.       Кад сам био мали ишао сам бос. Данас више нисам мали.

3.       Све сам покушао, једино још нисам покушао да не покушавам.


© 2023 Бранимир Перић

Текст може бити преузет и објављен у деловим или целини и то искључиво уз поштовање следећих услова: (1) да се наведе пуно име и презиме аутора и постави линк nа почетну страницу овог сајта (2) да се не врше никакве измене преузетог текста и (3) да се преузимање и објављивање не врши у комерцијалне сврхе. Преузимање, копирање и објављивање овог текста супротно наведеним условима представља кршење ауторских права.


03 July 2023

Прозни писац међу афористичарима

 

Прозни писац међу афористичарима

Прошле су две недеље од онда. Не нисам чекао да ми се слегну слике. Иако бих можда поједине, које су се умешале међу њих и желео да избришем. Сећање ће их и тако, како то код мене бива, временом уобличити у лепе слике и придружити осталим лепим које ће ми, из ове јужноморавске варошице, кад год се овог дана сетим, натапати душу шећерном водицом, слађом од оне којом се преливају и у којој пливају мени најдраже посластице: тулумбе, баклаве, кадаифи и урмашице.

Отишао сам тамо са својом животном сапутницом по оном највећем невремену – онда кад су богови бацили мали потоп у наше крајеве да саперу људски немар и рекама однесу браћи Бугарима и Румунима наше ђубре, пластично пре свега, које побацаше у потоке, реке, по обалама, крај путева, по ливадама и стазама, парковима и дечјим игралиштима, они које није имао ко да научи култури, реду, васпитању и љубави према свом. Успут избегосмо неколико одрона, два клизишта, један потопљени мост и опасност да нам се гуме на брисачима одвале колико су млатили по шофершајбни. Ударних рупа срећом и зачудо не би на путу. У повратку такође прођосмо кроз мање потопе и дажд с неба.

Сутрадан, после дана и дана киша освану у нашем планинском вилајету сунце. Би га целе недеље. Шта ће друго сељак, који је најзад дочекао лепо време, него да се одмах упрегне уместо волова и посвршава све оне послове које, у води над собом и под собом, свих ових дана није могао. Околни сељаци заглавише у малињаке, на њиве и баште да их окопавају и плеве, да посаде што се није посадило, а у ливаде, кад су се мало просушиле, да напасају стоку, или да их косе. И ми, који нисмо сељаци, али смо међу њима, искористисмо седмодневно затишје између киша. Бацисмо се на воћњак, врт и окућницу да што можемо више од лепог времена уграбимо. Шишај траву, истримеруј неподшишано, преори (тачније: издрљачи) леје електричном фрезом, претестериши сва она дрва која су од предугог стајања већ почела да добијају црвене гљиве и труле (довлачили смо их са планина током јесени и зиме као трофеје из шетњи; били су попадали са дрвећа здруженим дејством старења и црва, или смо их као остатке покупили после оглодавања шуме од стране дрвосеча). Моју госпу је чекало и сађење пелцера (који од толиког чекања да их расади, више нису били пелцери, већ замало у саксијама почели да добијају плодове, или да умиру од прекомерне влаге испод мушеме којом их је од киша и хладноће штитила). Бацих се и на помагање комшијама око њихових послова. Преуредисмо шупу, ослободисмо се јабука које је дубље захватила трулеж. Оне са мање иструлеле очистисмо за питу. Испрскасмо воћке против штеточина. Одвукосмо што даље од куће канте са смрдљаком у воду потопљених коприва, које је моја госпа киселила за прехрану својих травки-забрљавки и поврћки у лејама. Наравно и миомирисну зову сам морао да берем по наређењу зна се кога, а и око стабала да обмотавам лепљиве траке и да их мажем коломазом, како нам по листовима воћки мрави-сточари не би размножавали и напасали своју стоку (биљне ваши). Послова колико хоћеш. И не само послова.

Таман кад су почеле нове кише и кад сам мислио, ето, најзад могу да седнем и на папир (екрана) пренесем своје импресије о боравку међу јужноморавским афористичарима, дође нам у госте прерано распуштени унук са мамом. Разуме се, од писања у таквим околностима не би ништа. Свако дете тражи пажњу.

На дан унуковог одласка поново грану сунце, мирећи ме са тим да још не могу за компјутер. Радови у воћњаку и башти се обрадоваше. Срећом, одозго од Беле реке, видим данас, ваљају се облаци. Неошишана трава у дворишту заплака. Обећах јој, ако ова садашња тмурноћа потраје довољно дуго да у цугу завршим писање, наоштрићу нож на косилици да је не боли и одмах је ошишати чим сунце гране.

⁕⁕⁕

Афористичари су ти посебна фела људи. Умишљају да су паметнији од других, да им је глава велика као балон, већи од оног који лети над Кападокијом. Нос им боде облаке од уображености. Уверени су да су својом мудрошћу ухватили бога за браду. С презиром гледају на свет око себе, а нарочито на нас писце: пискарамо ту стотине и стотине страна, а они све то што нам у роман стане, искажу у једној или две реченице. Препотентни су као богаташи у посети осиромашеном краљу. Они не једу храну, снагу црпу директно од сунца и нуклеарних процеса из утробе Земље. Немају потребе ни воду, а ни друге течности да пију, посебно не алкохолне – надувени су и довољно опијени својим егом. Испод части им је да се сагињу и пертле везују. Уместо ципела носе чизме са звечећим мамузама, како би на себе скренули пажњу и онима који их не виде, јер њих мора свако да види, свако да чује и обавезно до земље да им се клања. Једном речју, нико их није достојан онолико колико су увртели себи у главу да су достојни.

Да, тако мислих, штавише и убеђен бих – додуше не баш овако искарикирано, али ни далеко од тога – док не дођох у ову варош, престоницу афоризма и не стадох међу њих, афористичаре. Кад оно, они обични људи, свакодневни, обучени ко и сваки други, нормално очешљани. Ни уображени, ни с презиром у гласу и погледу према онима који нису афористичари. Скромни штавише, повучени, тихи, насмешени, пријатни – једном речју: драги. Добро, де, има и међу њима оних који носе мамузе, с репићем, лептир машном, лулом у устима (ово за лулу лажем, али ми је осећај исти). Има и оних који ћуте, тихих, скромних по природи, или васпитању. Има и причалица, које ти повере све тајне као најрођенијем, не само друштва у коме се крећу, него и своје, иако си се са њима тек упознао. Има и срамежљивих, којима још мало па мораш клештима речи да чупаш не би ли што те интересује сазнао. Има и таквих који показују већ пословичну простосрдачност нашег човека кад им странац дође, а и оних који као да су те знали сто година, па те мало-мало лупају по леђима као да си им најбољи другар. Све у свему, обични људи, наши, домаћи, свакодневни.

Пољубисмо најпре закључана врата на Дому културе у чијој је биоскопској дворани требало у дванаест сати да почне свечаност (било је десет до дванаест). Стојимо испред и цупкамо. Само смо моја госпа и ја, и једна мештанка која је дошла као гледалац. Мештанка не цупка. Од оне кише, мени се и мојој госпи, после два и по сата вожње, напунила бешика па би и на уши да нам изађе. Надали смо се ве-цеу Дома културе ко озеблом сунцу. За мене лако, одох иза врзине поред зграде железничке станице, али госпа, видим, само што није почела да прокишњава. „Знам где су афористичари,“ рекох јој. „Хајде за мном. Тамо је и ве-це.“

Једино кафанче чију клатећу таблу испред улаза видесмо, би оно што мислих. Док је госпа унутра обавила што је имала, испред кафанчета почеше да се скупљају афористичари, а неки и из ње да излазе. Тад ми је почело да се разбистрава и цепа платно којим их је моја уобразиља осликавала. Чаврљају као деца, радосни као ђаци који су пошли на приредбу. Пружише ми руку, одмах ме препознали да сам странац. Одакле си, распитују се, питају за здравље, како је у планини. Онда сви кренусмо према Дому, два по два, баш као ђаци. Заправо, само ја ђак, афористички, а они професори, бардови бистрине и немилосрдности досољене једом, пре свега немилосрдност самих према себи, јер без немилосрдности се афоризам не прави. Да се разумемо, неко би ту смешу бистрине и немилосрдности назвао препреденошћу. Признајем, препреден не може бити глуп човек, нити може бити немилосрдан према другоме. Ово ипак није та врста препредености, овде се препреденост своди само на игру речи, како да што лукавије сабијеш експлозив у напрстак, а он да експлодира као вулкан, све около да обасја и поспе пепелом, а богме, понеке и лавом да ожари.

Уђосмо најзад у Дом културе. Добро је: одмах је код улаза ве-це, ако затреба. Добро је и што мозак афористичара не ради као бешика. Код њега нема опасности да ће се препунити афоризмима, а онда да му свинктер попусти и да их неконтролисано проспе било где и било по коме. Афористичар циља кога ће да погоди. Афоризме избацује као ракете са навођењем. Ако их више пошаље одједном ка истом циљу, то се зове афористичка канонада. За његове плотуне, хвала богу, у овом свету барута има на претек. Кога афористичко ђуле опали, а заслужио је, чеше се до прекосутра.

Сала је типична за сеоске домове културе. Зачудо неподеране јој столице, готово им нов наранџасти тапацирунг, неће те жуљати цео дан да седиш у њима. Не знам само ко их све очисти и под сали изриба кад оно пијани вандали обише зимус Дом и целу салу и сва седишта испрскаше снегом из ватрогасног апарата. Надам се да су те вандале после похватали и натерали да све очисте и то четкицама за зубе, како се прича да су, у славној нам војсци некада, војници по казни нужник у касарни прали.

Сала је по пропису нагнута, како они у реду испред не би заклањали поглед онима у реду иза. Бина јој је таман толико висока да први ред види које су боје чарапе конферансијеу и извођачима. Седишта је, ако сам тачно избројао, сто шездесет. Баш велика сала. Не знам само како је зими греју? Нигде не видех ни пећи ни калорифере ни клима-уређаје ни радијаторе. Очигледно је не користе кад је хладно. Сем за дочек Нове године, кад људима и не треба фуруна – сами су фуруне: зраче играјући коло, а ложе се алкохолом и масним печењем. „Дом је овај кућа свима, док у њему пића и прасетине има.“ Куку, ја постао афористичар!

Нас двоје се просто распилависмо кад поче приредба. Заправо, био је то гарнир од приредбе, налик оним какве су се некад правиле по школама и домовима културе широм вољене нам земље. Вратисмо се у детињство. Ред је млада дама, предивне, дуге косе, још дивнијег гласа, отпевала народну тужбалицу, ред су читани афоризми присутних афористичара, ред је сјајни ансамбл локалног КУД-а блистао сплетом народних кола, у надахнутој кореографији млађане наставнице и старог кореографског вука, ред су опет афористичари измамљивали усклике одобравања од присутне публике, па је опет млада дама божанског гласа певала, склањајући повремено своју, до ногу дугу косу (како јој се не би претворила у крила, а она у вилу, Звончицу и полетела према светлу од улазних врата иза наших леђа), ред су опет афористичари афоризовали публику, ред опет КУД измамљивао уздахе и тапшања (нарочито један црвчак од девојчурка међу њима, која тешко да је имала осам година), ред наново афористичари, ред ја на бини! Еј и ја читао своје афоризме који уђоше у „Зборник афоризама“ са овог скупа! Добих и захвалницу, исписану краснописом, што удостојих овај скуп својим присуством (ал сам скроман!). Осим награђеног момка из Врњачке Бање, бејах једини гост са стране (не рачунајући Нишлије), који је имао довољно куражи (или мањак памети) да се аутом пробије кроз дажд и успут слалом вози између одрона. Стварно смо завредели похвалу, не само захвалност.

Сликасмо се на крају сви ми учесници приредбе, заједно са организатором, поређани на бини као апотекарске флашице. Сад кад гледам те фотографије, испаде да сам био највиша штркља међу њима. Од брђана се и очекују дуге ноге. Мада дуге ноге пре приличе равничару – да га држе изнад воде кад реке равнице заплаве. Овде се то правило изметнуло: иако су у равници рођени и равничарску мајку сисали, Житковчани, домаћини наши драги, нижи су од нас, са планине сишлих (чак и од оног момка из Врњачке Бање). Ко зна шта је Природи било на уму кад је њима и нама гене смућкавала. Једино ако су и они сишли са неке планине па нас то само зеке да су из равнице? Од кад нам у брдима села опустеше, од планинског кала реке нам се у равници запушише. Сад једино да нам пераја никну. Куку, ја опет избацих афоризам, иако никад до сада, тачније до позива домаћина на овај скуп, нисам писао афоризме!

Домаћин „Дана сатире Павле Тончић“ у Житковцу било нам је Удружење стваралаца у култури „Завичај“ (скраћено УСУК). Његови чланови се само тако зову. Нису усучени ни духом ни организаторским способностима, напротив. Нису усучени ни чланови породице Тончић, генералног спонзора, чијом је љубазношћу овај ватромет памети летео. Почивши Павле Тончић, њихов отац и брат, био је афористичар „Ошишаног јежа“, такође и добитник „Златне кациге“, витешког звања „Фестивала хумора и сатире“ из Крушевца, који се одржава сваког првог априла, на дан рођендана Чкаље, Крушевљанина, иконе српске комедије, који је само својом појавом – нису му били потребни гегови – засмејавао целу ондашњу Југославију. Линије живота се секу.

⁕⁕⁕

Док смо долазили, улазили смо полако у Житковац. Први пут смо овде. Кола су милила а ми зверали около збуњени. Утисак нам је био као да нас је неки окрутни, србијански времеплов (окрутнији од оног Х. Џ. Велса), бацио у прошлост и вратио најмање пола века уназад (можда и читав век). Као да смо уронили у старе фотографије и мушицама исфлекане разгледнице градова Србије пред Други светски рат или у првих десет-двадесет година после њега. Неком харипотеровском магијом те пожутеле фотографије су пред нашим очима сада оживеле. Промичу поред нас старе куће, приземљуше, прављене очигледно још у предратно време, а оне „млађе“ у послератно. Ниједна нова! Фасаде им неодржаване. Неке само што се не сруше. Јадне продавнице, пар тезги испред са оскудним артиклима колонијалне робе, поврћем или воћем. Једна бензинска пумпа, мања од најмање сеоске у нашем крају, на којој се точи гориво за тракторе и фрезе. Иза пумпе, некадашњи понос овог дела Србије, пруга од Београда до Ниша, којом је прошао први воз тек проглашене краљевине. Између ње и пумпе, у сред Житковца, железничка станица на којој, замислите тог понижења, не пише „Житковац“, него „Алексинац“, а Алексинац није овде, него је три километра далеко, не види се – тамо је преко Јужне Мораве и аутопута. Нигде у свету нема да се железничка станица зове по месту које није место у које путници из воза силазе!

Али ту јаду није крај. Иза пумпе, а десно од железничке станице, тик прекопута Дома културе – ругло Житковца: земљани паркинг са некадашњим ве-цеом у дну (без врата, пун шута и ђубрета), неколико жбунова около, шикара. Туга божја. Тражимо погледом трафику да пре почетка манифестације купимо „Политикин Забавник“ (јуче је био петак). Излазимо из улице којом смо дошли од аутопута, скрећемо према Дому културе у улицу која спаја кућама већ спојена некадашња засебна места Моравац, Житковац и Прћиловац. Нигде трафике. Житковац једноставно нема трафике. Нема ни биртија. Једину коју видесмо (биртију) је она у којој ми је госпа, уз осмех причљивог конобара, веселог као да ћемо попити нешто, нашла олакшање у мушком ве-це-у (у женском није било светла).

Касније сазнасмо зашто је све овако, како мајка сина имала, ранила га, а кад син мало порастаја, у сиротиште га дала. А сиротиште горе него у Дикенсовим романима. Да га тамо бар у Пепељугу претворише (данас је то модерно), могао би се надати да ће се наћи принц и пре поноћи са њим (то јест с њом) заплесати. Овако, пресели се наш Житковац на пожутеле фотографије, замрзну се у времену, препуштен кишама које ће му фарбу са фотографија скидати, а фотографије поткорушити и са њих лак негдашњег сјаја љуштити.

Причу коју нам испричаше предобри домаћини (а причаше је не јадајући се, али са приметном горчином у гласу), проверих после на интернету. Све је било како су нам рекли да је било. Кад је оно 1965. неком паметњаковићу у власти дунуо погрешан ветар кроз шупљу главу, укинуше општину Житковац која је дотле, лево од тока Јужне Мораве, захватала пола јужноморавског краја иза планине Јастребац. Беше то богат, земљораднички крај, ишаран пословним потезима будућих предузетника. Ту се није гајило само оно што се у земљу као семе не баца. Вино, ракија и мед су потоцима текли. Пшенице, кукуруза, репе колико хоћеш. А онда је дошло одумирање. Исто што се десило са Крушевцом, привредним гигантом и културном перјаницом крајева уз Расину, Западну, Јужну и Велику Мораву. Уместо Крушевац да буде међуопштински центар ибарско-моравске нахије као најразвијенији град, засадише га у Краљево, место које је у то време било једва нешто веће од Лазарице, крушевачког приградског насеља. Захваљујући тој садњи, Краљево процвета, разви се парама Крушевљана, а Крушевац оста да тавори и сам се о себе саплиће. Од тог мучког ударца се никад није опоравио.

Причају стари, кад се оно у Скупштини одлучивало ко ће између Краљева и Крушевца гаће извезене срмом да навуче, Крушевљани послали као преговараче у Београд политичке комесаре, без школе и математичког знања. Краљевчани испадоше мудрији: уместо комесара у Београд испред њих одоше оно мало доктора наука што се нађе а претекли су осветничку чистку до рата „презрених“. Доктори наука математички доказаше да је Краљево место где се укрштају железнички и друмски путеви, да се налази на размеђи фесова и шајкача и баш зато треба да је у њему седиште. Питам се само, ако је такав критеријум важио за административно устоличење Краљева, зашто није важио да се Житковцу не измиче столица испод ногу? И Житковац је био раскршће земљаних и гвоздених друмова. Добро, није баш на размеђи фесова и шајкача, мада није ни далеко.

Очигледно је Алексинчанима те године била јача ракија па скупштинским одборницима очас посла помела памет. Џаба што им Житковчани на време у Београд послаше своју лепотицу, глумицу, Бранку Митић, рођену у Житковцу (или Прћиловцу – још се Житковчани и Прћиловчани нису договорили где – српска посла). Ех, каква је то лепота  од глумице била! Црна, подгојена таман толико колико треба. На њу ће, кад буде заиграла као удовица Николија у серији „Љубав на сеоски начин“, балавити мушкарчине целе Југославије.

Џаба се Житковчани трудише. Онима на власти су изгледа бале обилније текле од уносније помисли: колико може да се „склони“ од продаје угља, чије је вађење у алексиначким рудницима тих година управо постигло рекордну производњу. Лакше је бушити земљу него јалово балавити на удовицу Николију. Парите ви очи са Николијом сви колико вас има, од зараде на рудницима парићемо се само ми, „изабрани од народа“. Лакомост је врлина оних којима уместо мушкости задебљају прсти. (Куку, опет сам се дао у афористичаре!).

Од те отимачине Житковац поче материјално да пробада. Како и да не пропадне кад му наметнути господари из Алексинца поскидаше са положаја у дотадашњим институцијама све виђеније људе. Једнако тако би и са директорима оно мало државних предузећа у Житковцу. Уместо Житковчана, нови господари поставише на „важна места“ своје. Тим „својима“ то беше само додатни извор џепарца – за Житковац и његов даљи развој брига их било колико за лањски снег.

Још гора времена Житковчанима дођоше после пиштаљки и лупања у шерпе, кад од краја две хиљадите почеше на „положајима“ да им се смењују партијски „кадрови“ (из Алексинца, наравно, а одакле би). Но воз се ту низбрдо само захуктавао. Таман да Николијини потомци помисле да од њихове низбрдице нема горе, отвори се понор са доласком најновије власти. Дотле су им бар слали људе са каквом таквом државном школом коју су заиста завршавали, а отада… Но, боље да ћутим да ме не би неки у црном притисли да откријем ко ми сву ову горчину у уши сасу.

Житковчани се ипак не дадоше одумрети. У инат таквој власти. Нек се куће руинирају, нек се љушти фасада оним малобројним које једва спрат имају, нек стоје и даље у цигленој фази ретке ко зна кад започете, нек се фарба са дрвених оковратница и излога радњи суши и пуца, нек су им тротоари ко у турско доба. Ако, вас, Алексинчане, и тебе државо, није срамота да путници, пошто сиђу из воза, пролазе кроз овакву касабу – нас је још мање срамота. Ми своју материјалну беду више не примећујемо, јер имамо нешто што нам не можете присвојити, а оно што не можете присвојити, не можете ни запустити. Културу једног народа још нико није успео да уништи, па није и неће житковачку. Формирали смо један од најуспешнијих ансамбала народних игара у земљи. На његовој кореографији могу да му позавиде и такве величине какви су фолклорни ансамбли „Крсмановић“, „Абрашевић“, „Лола“ и „Коло“ из Београда. Заиста заслужује дубоки наклон онај полет у дечици свих узраста, која просто лете позорницом преплићући ногицама као да су им пропелери, као и онај осмех и испуњеност игром у прелепим цурама, још мало па стасалим за удају, које су даскама позорнице замениле шетњу око цркве и хватање у коло на вашарима да би их момци приметили, како су до скора радиле њихове мајке и баке. Имамо и своје музичаре, „Дукат“, сјајније од дуката. А тек ово удружење „Завичај“, које наш Житковац произведе у престоницу афоризма Србије, а и шире! Све то заиста нико не може да нам одузме и присвоји нити из груди ишчупа. Зар ви мислите да ми не волимо да читамо, зар мислите да не умемо стихове да нижемо, прозу да пишемо, да сликамо, свирамо, певамо и спортом се бавимо? Дођите и уверите се да смо и даље општина, културна општина. Не, није то инат, то је само да вам покажемо да нисмо ни мало заостали, иако сте се свим силама трудили да нас срозате, понизите, са уличним џукцима и говедима на ливади изједначите!

Шок за мене и госпу тек је имао да дође – али прави. Спроведе нас после приредбе домаћин до својих просторија улицом која води према Прћиловцу, па десно у улицу којом смо дошли у Житковац. Пролазисмо страћаре и оне, види се, некад отмене куће. Увукоше нас, на крају, између две такве, преко травнатог дворишта до доксата једне, види се и то, некад раскошне, домаћинске куће (у њено време можда и виле). Након доксата и малог ходника, уђосмо унутра. А унутра, нисмо могли да верујемо призору који се испред нас распростро. Сала, не мала, ту и тамо јој се са плафона ољуштио креч (нечему је озбиљном очигледно у минулим временима служила). На сред сале огроман, дугачак сто као конференцијски у салама управног одбора озбиљнијих фирми. На столу хрпа хране, само што не попада колико је има. Да не верујеш очима шта су нам све ови материјални сиротани, а духовни богаташи спремили! Роштиља најбољег свих врста – гомила. Овали сухомеснатих производа, сира и качкаваља свих врста – гомила. Гомила сокова свих врста у флашама и тетрапаку. Гајбе са флашама пива у углу, које сумњам да има ко и да може све да попије колико га је. Киселе воде, обичне воде, вина, ракије. Тек колача каквих све није било и колико је било, не да се описати. Искрено, ни на најбогатијим банкетима и ручковима научних и стручних конференција у Београду и свету које својевремено походих, оволико хране и овако укусне нисам видео ни кушао. Тако нечег нема ни у ол-инклузив хотелима Турске и Египта. Буквално се удависмо у јелу. Да је могло у трбу да ми стане, ко зна колико бих још кобасица појео – тако сласне до сада не пробах: топиле су се у устима. А тек „руске капе“! Могле су, без лажне скромности да се такмиче са „руским капама“ најбољих светских посластичара. Уплаших се ко ће толику храну да поједе. Нас двадесетак гостију УСУК-а који пођосмо за домаћином, укључујући и десетак домаћих, тешко да се са свим овим могло да избори.

Показа се да ми је бојазан била погрешна. Таман напунисмо стомаке и залисмо их пићем, кад у салу хрупи цео фолклорни ансамбл КУД „Младост“. Мила мајко, кад се девојчице бацише на оно месиште и колаче, заливајући све соковима па и „гуараном“ (да и „гуаране“ је било!). Учини ми се да сам у биоскопској сали и да гледам филм „Гола џунгла“ са Чарлстон Хестоном, који ме је као клинца престравио. Најезда мрава убица, „марабунта“, у Јужној Америци упада на њиве и села, све пред собом збрише, а говеда и људе буквално оглође до костију. Данима сам после, како затворим очи, видео мраве како надиру, пењу се по људима и живе их претварају у костуре. Све који тако навале на нешто отада смо звали „марабунтама“. Нек су живе и здраве ове житковачке „марабунте“, после онако добре игре несумњиво су биле огладнеле. А и младост је то. Једва ми успе да се између њихових лактова докопам последње „руске капе“. Поједох је као куцов у три слатке речи, „ам, ам, ам“. Нисам ни ја „марабунта“ од раскида. Ако са овим цурицама не могу да се такмичим у игрању кола, могу бар у једењу.

Тако се сврши наше гостовање. Поздрависмо се и изгрлисмо са домаћинима и обећасмо да ћемо и идуће године доћи. Ако ни због чега другог, онда бар због њихових сласних кобасица и „руских капа“. Житковац је нама Крушевљанима и без тих кобасица и „руских капа“ близак од давнина. Та сећања још трају. Док је Житковац био општина доживљавали смо га као удаљену испоставу Крушевца. Многи наши рођаци и познаници, посебно запослени на железници, радили су, женили се, децу рађали и живели у Житковцу или његовом такорећи предграђу, Прћиловцу. Да, живели су и у Прћиловцу, али су сви говорили да живе у Житковцу. У то време (а и данас се може чути), Прћиловац се помињао у погрдном смислу, некако са презрењем. Било је срамота одговорити кад те неко пита да живиш у Прћиловцу. Кад се каже: „Ма, пусти га, он је из Прћиловца“, имало је значење као да се рекло да је из неке рупе богу иза ногу. Одувек је био на лошем гласу због своје циганске махале која је расад просјака и проститутки широм Србије, али и Европе. Туче, бодења ножевима, севања секира, са успутним отмицама и силом удаваним девојкама, не ретка су у њему појава. Како је од једне часне грчке речи, која исто значи што и наша, наслеђена од Турака, „мираз“, настала реч са поспрдним значењем, „прћија“, сам свети бог зна. Штавише, „прћија“ у већем делу Србије, Македоније поготову, Црне Горе па и Хрватске, не значи више „мираз који млада доноси у брак“, него „мираз који удовица доноси у брак“. Ово за удовице је и разумљиво. Доскора се није благонаклоно гледало на удају жене остале без мужа. Удовици тек  није могао нико да опрости што имовину која јој је остала од мужа уноси у нови брак. Верујем да су „прћији“ такви накарадни односи према женама у црном и донели негативно значење: „имовина са којом свако може да поступа како му се ћефне“.

Управо се тако алексиначка општина односи према Житковцу. Брине о Житковцу као о некој прћији тамо негде преко Мораве. Као да је то „тамо негде“ богу иза ногу, а не три километра друмом. Зато су Житковчани решили да се не дају. Бориће се, али не „свијетлим оружјем“ као њихови преци, него много опаснијим, невидљивим – културом. Култура је одувек била делотворно оружје. Са њом се не побеђује преко ноћи, али се побеђује сигурно. Не би иначе кроз историју толике афористичаре, песнике и романописце хапсили и књиге им забрањивали, некима и палили. Узалуд им је све то било, јер њихов глас се и из затвора народом проносио, као што се и глас житковачког КУД-а „Младост“ и његовог УСУК-а „Завичај“ преноси широм земље. Захваљујући КУД-у и УСУК-у за Житковац зна све више људи. И ван земље га помињу.

Можда ће се алексиначки општински оци тргнути кад их буду погодиле стреле житковачких афористичара, можда ће се неко од афористичара и коњским ћебетом иза решетака због тога покривати, али ће се житковачки глас ипак пронети и бити јачи од гласа по лошем познате прћиловачке махале. Кад се афористичари у Житковцу усукну, и придруже им се афористичари ван Житковца, па се здруженим снагама према Алексинцу усукњују, алексиначки „свети оци“ ће, хтели не хтели, морати на Житковац пажњу да усмере. Деси ли се то (а десиће се), житковачки КУД и УСУК ће за заслуге добити достојну дворану и хотел да се сместе гости који им долазе, а не као сада, да им католички „Каритас“ прискаче у помоћ и житковачким гостима дошлим из далека обезбеђује спавање. Битно је било да попови житковачки добише нову, лепу цркву (једино што видех ново у Житковцу), а хуманошћу нек наставе да се баве „лукави Латини“. Нашој је православној цркви испод части да се тиме бакће. За њу су људске потребе нешто сувише приземно. Она гледа у висине. Комуницира са Богом. Житковчани нек се сами сналазе како знају и умеју. Битно да цркви редовне прилоге дају. Је л' имате за прилог цркви – имате, шта онда кукате. Нек вас Алексинац и даље третира како вас третира кад сте за њих прћија. Слава Житковчанима! Алексинац је уз вас! То јест биће. Уверен сам. Али кад вам врати општину!

КРАЈ

© 2023 Бранимир Перић

Текст може бити преузет и објављен у деловим или целини и то искључиво уз поштовање следећих услова: (1) уз навођење пуног имена и презимена аутора и постављање линка са почетне странице овог сајта, (2) без измена преузетог текста и (3) под условом да се преузимање и објављивање не врши у комерцијалне сврхе. Преузимање, копирање и објављивање овог текста супротно наведеним условима представља кршење ауторских права.

Порука аутору имејлом

Name

Email *

Message *

Највише читано

Препоручујем вам да прочитате

Порука

Илустровано уз помоћ вештачке интелигенције Dall E 3 Порука Има једно дете усамљено тугу плете остављено у плахте се невидљиве скрило вапи д...