УПУТСТВО: Садржај блога омогућује да се отворе спискови овде објављених радова и то по књижевним врстама. У садржају је и листа по азбучном реду свега што је на овом блогу објављено. На десктопу и таблету садржај је са десне стране (зове се Странице или Pages), а на таблету је то одмах изнад заглавља блога.

23 June 2020

Знамен


 

Знамен


Шта се ово дешава, људи, кад ни птице више јаја у гнездима не носе, него их расејавају на све стране?

Пробудих се јутрос у уобичајено време да госпу на посао одвезем. Одрадих најпре јутарњу гимнастику, па приђох да притворим прозор (да не зебнем). Кад оно, на расхладној јединици климе, под прозором, нешто се бели! Много мало за пинг-понг лоптицу, а и елипсоидно (ванземаљски брод сигурно није). Јаје, нема сумње! Откуд јаје на расхладној јединици? Како га ветар и целоноћна киша не оборише?

Мање је бар три пута од најмањег кокошјег кога нађох у фрижидеру. И беље. Да ово птице не слуте нешто па нас јајцима опомињу? Пси су целе ноћи завијали као никад. Животиње то најбоље знају. (Нарочито је уши парало једно кевкасто – раније се није чуло.) Да ово није неки птичји бунт? Против чега? Не разумем се у јајца, али за оволико јаје једино голубу, кад га снесе, да се дупе не поцепа. „Да си ти голуб“, рекла би моја жена, „поцепало би ти се и дупе и оно уз дупе како си трапав: скрцкао би га пре него што изађе!“

А да ово није у птичјем свету оно што ми у људском зовемо абортус? Голубицу оставио голуб? Или: већ има једно голупче – са чим сад да рани и друго? Или: не зна који јој је голуб јаје направио, па не сме од срамоте међу своје? Или је јаје можда кукавичје? Мада ни то не мирише на добро. Гнезда се више не праве, а и она се направљена руше. Све нам се изокренуло: кукавица више нема где, а ни коме јаје да подмести.

Ето, мени се два догађаја десише ноћас: јаје где му место није, и целоноћно, избезумљено арлаукање паса. А, вама, да ли се вама јавио какав знамен?

 

КРАЈ 

© 2020 Бранимир Перић

Текст може бити преузет и објављен у деловима или целини и то искључиво уз поштовање следећих услова: (1) уз навођење пуног имена и презимена аутора и постављање линка са почетне странице овог сајта, (2) без измена преузетог текста и (3) под условом да се преузимање и објављивање не врши у комерцијалне сврхе. Преузимање, копирање и објављивање овог текста супротно наведеним условима представља кршење ауторских права.

No comments:

Post a Comment

Кад дајете коментар а немате налог на Blogger-у (тј. на Blogspot-у), молим вас унесите своје име и и-мејл (ако га имате) да бих знао ко је коментар дао! Хвала.

Порука аутору имејлом

Name

Email *

Message *

Највише читано

Препоручујем вам да прочитате

Порука

Илустровано уз помоћ вештачке интелигенције Dall E 3 Порука Има једно дете усамљено тугу плете остављено у плахте се невидљиве скрило вапи д...