УПУТСТВО: Садржај блога омогућује да се отворе спискови овде објављених радова и то по књижевним врстама. У садржају је и листа по азбучном реду свега што је на овом блогу објављено. На десктопу и таблету садржај је са десне стране (зове се Странице или Pages), а на таблету је то одмах изнад заглавља блога.

11 May 2023

Сладуњави мирис отмене даме




Сладуњави мирис отмене даме


Јуче касно поподне, после осам месеци добровољног избеглиштва, прошетах неколико километара Београдом. Ужелео сам се пролећног, опојног мириса отмене даме у белим рукавицама. Овде где сам се изместио из Београда, мириси су разноврсни, оштри, штипају нос и надимају груди. Мириси су то пољског цвећа. У Београду ти се од његових мириса спава. Клоне ти глава. У њему не мирише цвеће ливада, ливада ретко овде где има, а и ако их има, зарасле су у коров у коме се пољско цвеће гуши, болује, једва разазнаје. У Београду мирише цвеће из крошњи, високо са грана, надмено као сам Београд, а сладуњаво, просто осећаш шећер у устима од толике густине сладуњавости. Јуче је мирисао багрем. Гушио је чак и мирис кестенова. Где год кренеш беле се гроздови висећих звончића, просто видиш како се мирис из њих излива и натапа ретке шетаче, њихова одела, крзна зубатих љубимаца на повоцу или без повоца. Идућег месеца мирисаће липа. Опет ће се Београд купати у опојној сладуњавости, опет ће од мириса Београда да ми се спава. Нека. Пробудиће ме моје планинске ливаде кад се будем вратио.

© 2023 Бранимир Перић


Текст може бити преузет и објављен у деловим или целини и то искључиво уз поштовање следећих услова: (1) уз навођење пуног имена и презимена аутора и постављање линка са почетне странице овог сајта, (2) без измена преузетог текста и (3) под условом да се преузимање и објављивање не врши у комерцијалне сврхе. Преузимање, копирање и објављивање овог текста супротно наведеним условима представља кршење ауторских права.


No comments:

Post a Comment

Кад дајете коментар а немате налог на Blogger-у (тј. на Blogspot-у), молим вас унесите своје име и и-мејл (ако га имате) да бих знао ко је коментар дао! Хвала.

Порука аутору имејлом

Name

Email *

Message *

Највише читано

Препоручујем вам да прочитате

Порука

Илустровано уз помоћ вештачке интелигенције Dall E 3 Порука Има једно дете усамљено тугу плете остављено у плахте се невидљиве скрило вапи д...